Referenser

Lars-Göran Sander ägare och grundare av Abergon Ab som startade som Tryckluftsoptimering Norden Ab och har varit aktiv under de senaste 30 åren med projekt genomförda i flera världsdelar och i de flesta branscher. Bl.a. har arbetet resulterat i patent varav ett används i aluminumverket i Sundsvall, Kubal. Kubal är en av Sveriges största energiförbrukare. Flera patentförslag har skickats in och godkänts sedan dess. Då kunskapen var större, även utanför tryckluftsoptimering, formades företaget Abergon Ab varvid Tryckluftsoptimering blev ett bi-företag.

Hos Tryckluftsoptimering finns en lång och djup erfarenhet som berikar i projekt. Erfarenheten består av många detaljer för effektivisering, från erfarenhet av arbete med olika ledningssystem/processer samt att ha arbete som linjechef.

Hos bla följande företag har Lars-Göran Sander genomfört projekt:

Holmquist, Sofieberg, Sandvik, Andersson Bakery, Aroma, Stockmos, Edita, Componenta, Efokus, Energikontor Sydost, Älmhults kommun, Akzo Nobel, Södra, Sunfab, Norrenergi, Posten, Sanmina, Petrolia, Göteborgs Tekniska College, Elmia, Teknologiskt Institut, Huge fastigheter, Stockholms Stad Fastighetskontor, EEF, LKAB, Tierps kommun, Habia Cable, Grythyttans vin, Kjellbergs logistik, Bramac, Kristineplan restaurang och bowling, Annas Pepparkakor, Hällefors svetsmekaniska, Cabinova, Macromold, Statoil Lindesberg, Bandstål, Ventilation & Smide, Brenntag Nordic, Norrtäljte kommun, Nyströms cementvarufabrik, Note, Härnösand fjärrvärme, Caverion, Åkers Sweden, Boxholm ost, Rimpac, Affärstryckeriet, Edbergsmöbler, Tebex, Björks rostfria, Rejmes, Sommens folkhögskola, Tranåslist, Arona, Västeräns hönsfarm, Stoeryds, Skadeteknik, Mässbolaget, Cementvarufabriken, Lumbalia, Gula lacket, D Johanssons byggvaror, Äpplaryds, Lantbruk Sven Olof Johansson, Exakta distributionscenter, Cipax, Westlén industrier, Roslagstvätt, lantbruk mfl.

Hos varje företag har det varit en aktiv dialog och utbyte av idéer. Grunden till Abergons framgångar är att förstå företagets processer för att sedan kunna föreslå energisystemens lämpliga energieffektiviseringar.

Lars-Göran var invald i styrelsen för branschgruppen Energieffektiviseringsföretagen EEF och har här även haft ansvaret som marknadschef. Abergon är kommittédeltagare i SIS, Sveriges Standardiserings Institut.

Lars-Göran är certifierad ”Sakkunnig funktionskontrollant av ventilationssystem behörighet K” (Cert nr 3755). Får utföra OVK kontroller (Obligatoriska ventilationskontroller)

Lars-Göran är även utbildad till certifierad energiexpert och är även utbildad i; termografering, Lean, Kaizen, Six Sigma, EEF samordnare samt utbildad i det Visionära Ledarskapet med bla coachning, NLP m.m.

Dialog är alltid en viktig del i arbetet! Allt startar med ett möte – slå gärna en signal

Nedan kundcitat från några av de många genomförda projekten;

(Läs gärna artiklar i Ny Teknik, Sörmlandsbygden, Fluid Scandinavia, Process Nordic, U&D)

– Energimyndigheten använder Abergons projektet hos Aroma som inspiration för att företag skall ta tag i energieffektivisering. (Se Energimyndigheten, nyheter, februari 2013)

– Det var en lärorikt intensiv vecka. Stort tack för ditt engagemang och arbete som du utförde här tillsammans med oss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

– Nu är det är lugnt i fabriken – inget krånglar eller låter.

– Nu vet vi vad vi skall göra! Stort tack för kartan och planen och snart en skattkista!

– Otroligt proffsigt underlag!

– Du har visat på bästa kvalité och högsta professionalism utav alla de energikonsulter jag under åren har anlitat. (Sagt av produktionschefen Stockmos, syns i artikeln i Sörmlandsbygden)

– Vid granskning av ett EKC, Energikartläggningsprojekt, fick Abergon betyget bäst i klassen för min arbetsmetodik samt rapport med åtgärder (granskning gjord av Energimyndigheten)

– Vi har levt med fel i vår tryckluftsanläggning i många år där flera olika företag från olika branscher försökt att få ordning på anläggningen men inte lyckats. Men du lyckades hitta felet!!

– Vi har tidigare gjor utredningar för vår energieffektivisering men ingen annan har kommit med dessa intressanta förslag. Nu blev det enklare att få samma besparing.

– Otroligt bra att få allt sammanställt med tydliga förslag på åtgärder. Vi fick ett positivt, överraskande, resultat, sade Erik Svensson på Sunfab. Att ta in extern hjälp, Lars-Göran, var ett bra beslut.

– Kan du hjälpa oss vidare – tid är pengar?

– Din utbildning var helt rätt för oss och vi alla ser stor användning av din kurs. Det var en bra blandning mellan generell information med teori och att tänka på för en hållbar drift. Vi gillade framför allt din förmåga att anpassa informationen till vår verksamhet där vi direkt kunde föreslå förändringar för att få en bättre drift, ökad driftssäkerhet och samtidigt en minskad energiförbrukning.

– Mycket kompetent och företagen var nöjda med arbetet

– Lars-Göran Sander är även författare till flera intressanta artiklar som tex energieffektiva elmotorer, frekvensomriktare för optimal drift samt energieffektiviserings projekt. Detta är exempel som visar på den djupa kunskapen som finns i Abergon. Har även en artikel i Villa Aktuellt gällande värmepumpar.

”Varför skicka ut dyr energi ut till ingenstans?”

Som en av flera insatser i sitt kontinuerliga arbete att skapa en resurssnål produktionsprocess, har Aroma nyligen startat sitt största energieffektiviseringsprojekt någonsin. Målet är att kartlägga sin energiförbrukning och därefter identifiera möjligheter att minska omotiverade höga energikostnader. – Att minska vår energikostad med cirka 50 procent är ingen omöjlighet, hoppas Olle Björkenström företagets vd. Det här är pengar som vi istället kan använda till andra viktigare ändamål, till exempel till affärsutveckling med ännu fler välsmakande produkter, och andra viktiga aktiviteter som stärker vår konkurrenskraft och miljömässighet. Så varför skicka iväg dyr energi ut i ingenstans resonerar Ragnar Granum, produktionschef på Aroma.Och det är också så som allt fler industrier resonerar idag, instämmer Lars-Göran. Att minska sin miljöpåverkan och reducera driftstopp, att frigöra kapital och öka livslängden på sin produktionsanläggning är viktiga skäl, men naturligtvis är de ökade energipriserna, den hårdnande konkurrensen och de förväntade högre kraven från myndigheterna de viktigaste motiven. Vi måste vara rädda om vår miljö. Vi har den ju bara till låns! Bild 2: Inget undgår energidetektiven Lars-Görans energikartläggning. Varje liten geléråtta kräver sin energi, från uppvärmning, mixblandning, torkning till avkylning och packning (och provsmakning…)     Bild 3:Att förstå dagens processer och maskiner är en viktig del i både energikartläggningen och i åtgärdsfasen. Läs hela artikeln Läs energimyndighetens text om projektet

Projektet Aroma var finalist i energieffektiviserings tävlingen E-prize 2015. Förra gången Abergon var i E-prize final var 2013 och då med projektet Åkers.

Dessa projekt visar tydligt på att Abergons arbete ger resultat och att rätt konsult gör stor skillnad.

Tryckluftsoptimering är bi-företag till Abergon Ab